superbowl

Cheerleading

Cheerleading är ett fenomen som tack vare amerikanska ungdomsfilmer har spritt sig världen över. På 1860-talet skapades sporten i USA av Johnny Campbell med syfte för att stödja universitetets idrottslag vid olika sportevenemang. Ursprungligen var det män som utförde sporten och då försökte få med publiken i deras hejarramsor. Med tiden kom fler och fler kvinnor att delta och numera är majoriteten av alla världens cheerleaders kvinnor.

När sporten utförs finns det en hel del moment som är vanligt förekommande. Detta är till exempel dans, hejarramsor, hopp, akrobatik, pyramider och stunts. Pyramider och stunts är kanske mer förekommande inom olika tävlingar än vid matcher, men ändå en viktig del i sporten. Dessa delar kräver även deltagande av flera personer. Ett stunt som man ofta ser är ett så kallat baskettoss, då man med en speciell teknik kastar upp en flygare upp i luften som där utför gymnastiska moment i luften såsom volet.

Sporten kom till Sverige på 80-talet och man kan idag se cheerleading vid flera större sportevenemang. Svenska Cheerleadingförbundet är de som annordnar alla tävlingar och evenemang för aktiva atleter. Varje år annordnas fem distriktsmästerskap och ett svenskt mästerskap. Vilken nivå ett lag ligger på delas in i sex olika klasser (cheerdans, cheer B, cheer A, mixed, individuella och par) och även tre åldersnivåer (miniorer, juniorer och seniorer).

Filmen "Bring it on" är en populär Amerikansk film som kom i början av 2000-talet. Här får man följa cheerleadinglaget Toros och deras nya lagkapten Torrance (spelas av Kirsten Dunst) som gör allt för att vinna i det nationella mästerskapet när hon upptäcker att lagets gamla kapten stulit alla numren från ett annat lag. Tillsammans med sin bästa vän Missy gör hon allt för att rädda lagets chanser att vinna mästerskapet. Filmen fick stor popularitet och det har nu kommit flera uppföljare på filmen.