superbowl

Fotboll i USA

Det som man kallar för fotboll i USA är inte alls samma sak som i resten av världen. Trots detta så är den klassiska fotbollen, eller soccer som den kallas för i väster, ändå en sport som många engageras av. Men jämfört med hur stor sporten är i många andra länder, så är fotbollen fortfarande en relativt liten sport i landet. Istället är det just amerikansk fotboll, ishockey och baseball som många intresserar sig för. Trots detta så finns det ett flertal olika klubblag och i den högsta ligan Major League platsar endast de allra bästa lagen.

Precis som så många andra länder så har USA ett eget landslag i fotboll. Laget bildades 1913, men redan på 1880-talet spelades en första match mot Kanada. Den första officiella matchen skedde dock 1916 och motståndet var inga mindre än det svenska landslaget.

Totalt har landslaget deltagit i tio världsmästerskap och den bästa placeringen är en bronsplacering, vilket skedde vid det första mästerskapet år 1930. Vid fotbolls-vm i Brasilien 2014 tog sig laget till kvartsfinal, där man dock blev besegrade av Belgien med 2-1 efter förlängning. 2018 lyckade man inte kvala sig in till turneringen. Däremot kommer nationens damlandslag att medverka vid fotbolls-vm i frankrike 2019.

Så som de europeiska landslaget spelar fotbolls-EM så spelar lagen i Nordamerika en turnering som kallas CONCACAF Gold Cup. Detta sker vartannat år och USA har plockat hem ett flertal medaljer i dessa sammanhang. Guld har det blivit fem gånger och de enda lagen som vunnit fler gånger är Costa Rica och Mexiko. Laget har även en stor fördel, då mästerskapen sedan flera år tillbaka alltid hålls i just USA. Utöver detta har laget deltagit i hela tolv olympiska sommarspel, men tyvärr har det inte blivit några medaljer ännu.

Likt de flesta andra nationer har USA även ett damlandslag i fotboll och dessa har hart en mängd stora framgångar under åren. Laget har endast existerat sedan mitten av 80-talet, men ändå lyckats göra sig till ett av världens främsta damlandslag. I dam-VM har det likt för herrarna blivit en bronsmedalj och i de olympiska spelen har man tagit medalj varje gång som man deltagit. Totalt har det blivit fyra guld och ett silver. Också i damernas upplaga av CONCACAF Gold Cup har man tagit medalj vid samtliga deltaganden. Mellan åren 2007 och 2012 så tränades USA:s damlandslag av ingen mindre än Pia Sundhage – den nuvarande tränaren för Sveriges damlandslag.